Deze website maakt gebruik van cookies Lees meer. Ik snap het
Dan moet je een geldig energielabel laten zien en de labelklasse (variërend van A++++ tot G) vermelden in advertenties. Bij de overdracht moet je de pdf van het energielabel aan de nieuwe eigenaar overhandigen.
Boete en waarde van je huis
Als je geen energielabel hebt bij de overdracht, riskeer je een boete. Het ontbreken van de labelklasse in advertenties waarin je je huis te koop aanbiedt, zoals op Funda of Facebook, kan ook beboet worden.
Check op ‘Zoek je energielabel’ of je woning al een energielabel heeft. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met een energieadviseur om er een te laten vaststellen.
Als je al een energielabel hebt maar sindsdien veel energiebesparende maatregelen hebt genomen, laat dan opnieuw een label vaststellen. Deze maatregelen kunnen namelijk een positief effect hebben op je energielabel en daarmee op de waarde van je woning. Lees meer hierover in onze blog Energielabels voor meer kijkers
Vraag tijdig een energielabel aan
Zorg ervoor dat je een geldig energielabel hebt op het moment dat je je huis te koop zet. Potentiële kopers zien dan tijdens hun zoektocht direct wat het energielabel is, wat waardevolle informatie biedt over je woning.
Registreer daarom je energielabel voordat je je woning te koop zet. Begin hier op tijd mee, aangezien veel energieadviseurs het druk hebben en de aanvraag enige tijd kan duren.
Het aanvragen en vaststellen van een energielabel gaat in 4 stappen:
1. Kies een gecertificeerde energieadviseur, bijvoorbeeld via zoekeenenergieadviseur.nl. De prijs kan per adviseur verschillen, dus vraag altijd bij meerdere adviseurs een offerte op en vergelijk deze.
2. Controleer of de adviseur gecertificeerd is door tijdens het bezoek te vragen naar het vakpaspoort CRT (Centraal Register Techniek).
3. De energieadviseur bepaalt het energielabel aan de hand van kenmerken zoals bouwjaar, type woning, oppervlakte en isolatie.
4. Na opname van de kenmerken berekent de adviseur het energieverbruik en de bronnen van energie, zoals zonnepanelen. Het label wordt vastgesteld en geregistreerd in de EP-online database.
Na registratie ontvang je een pdf met het energielabel, inclusief alle kenmerken van je woning, die je kunt overhandigen bij de verkoop.
Het label bevat gedetailleerde informatie over de kenmerken en mogelijke verbeteringen voor de woning, inclusief de ‘Standaard voor isolatie’ en of je woning klaar is voor een aardgasvrije toekomst.
Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum. Je kunt hetzelfde label dus gedurende 10 jaar overhandigen aan nieuwe kopers, zelfs als het label via een eerdere methode is vastgesteld.
Je kunt het geregistreerde label terugvinden op ‘Zoek je energielabel’, inclusief de vervaldatum. Ben je het label kwijt? Via MijnOverheid kun je de pdf van je label downloaden onder de Kadastrale Gegevens in het woningthema.
Zonder het energielabel mogen wij wettelijk een woning niet op Funda of op andere advertenties plaatsen. Indien je grote haast hebt met je verkoop dan helpen we je graag met het aanvragen van het energielabel. We nemen dan even contact op met diverse leveranciers voor de doorlooptijden.