Deze website maakt gebruik van cookies Lees meer. Ik snap het
Je hebt besloten om een nieuw huis te gaan kopen in de regio Eindhoven. Je wilt niet meer huren en iets opbouwen of je huidige koopwoning is te klein of te groot. Er zijn zoveel meer redenen waarom iemand een ander huis wil kopen. Dat maakt het voor ons als makelaar zo interessant. Op deze pagina proberen we je een beetje wegwijs te maken bij het aankopen van jouw nieuwe droomhuis.
De eerste stap is een inventarisatie van de financiële mogelijkheden. Onze hypotheekadviseur kan op basis van de aangeleverde gegevens jou een helder beeld geven wat je maximaal zou kunnen financieren en wat de maandlasten zouden zijn. Indien je al een koopwoning hebt dan is het verstandig om vóór het gesprek met de hypotheekadviseur door ons een vrijblijvende waardebepaling te laten doen. Je weet dan precies wat de overwaarde kan zijn.
# Tip: Een berekening van je maximale hypotheek online geeft slechts een grove indicatie. In sommige gevallen kan de werkelijke maximale hypotheek flink lager uitvallen. Bijvoorbeeld door een private lease, schulden, alimentatie of een flexibel arbeidscontract. Ook kan het soms hoger uitvallen bijvoorbeeld bij een energiezuinige woning. Met een goed hypotheek advies weet je het zeker!
Als je het financiële plaatje op orde hebt dan is het een mooi moment om je woonwensen eens goed op een rijtje te zetten.
Vandaag de dag is natuurlijk ook het thema verduurzamen een belangrijk item bij de keuze van jouw nieuwe huis. Ga je voor de energiezuinige recent gebouwde woning met label A++ of toch liever voor die charmante jaren ’30 woning.
Nu je weet wat je financiële plaatje is en je hebt een overzicht van je woonwensen dan is het tijd voor een goede oriëntatie op Funda. Je kunt nu in het huidige aanbod checken of jouw budget en wensen matchen met het aanbod. Indien blijkt dat er zeer weinig aanbod is binnen jouw zoekprofiel dan moet je toch concessies gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld je zoekgebied vergroten, kijken naar een woning met wat werk of een kleinere woning.
#Tip: Een woning die wat langer te koop staat biedt soms ook de mogelijk voor een onderhandeling. Je kunt onderzoeken of de vraagprijs niet te hoog is en of er ruimte in de prijs zit.
Je hebt een woning op het oog die lijkt te voldoen aan je verwachtingen. Tijd om een bezichtiging aan te vragen. Maar waar moet je nu op letten tijdens een bezichtiging? Hier is maar één juist antwoord. Op alles! Om je een beetje op weg te helpen hebben we hier enkele aandachtspunten op een rijtje gezet:
Als je na de bezichtiging nog steeds super enthousiast bent dan is het tijd voor nader onderzoek. Als koper heb je bij het kopen van een huis immers een onderzoekplicht en dit mag je niet te licht opvatten. Je koopt een huis in de staat waarin het zich ten tijde van koop bevond. Dus inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken die het gebruik als woning niet belemmeren.
De verkoper heeft een meldingsplicht en moet jou alle informatie verstrekken die voor jou belangrijk kan zijn bij de aankoop. Een verkoper kan soms zelf ook niet op de hoogte zijn van een gebrek.
Als je alles hebt onderzocht en er zijn geen belemmeringen om tot aankoop over te gaan dan is het tijd voor een spannend onderdeel. De onderhandeling! Er zijn verschillende verkoopprocedures elk met een eigen manier om deze te benaderen voor een succesvolle aankoop. Vraag bij de verkopende makelaar na wat de biedingsprocedure is. Belangrijk is dat je vooraf een bepaald budget vaststelt en dat je hier niet (ver) overheen gaat.
Een bod kun je doen via Move.nl of per e-mail. Eventueel met een (mondelinge) toelichting. Het bod bevat de volgende punten:
# Tip: Bied realistisch, bij een belachelijke lage bieding zal een verkoper je de woning bij concurrentie niet “gunnen”.
Heb je een overeenkomst met de verkopende partij? De verkopende makelaar zal een contract opstellen met daarin alle belangrijke afspraken. De meeste makelaars maken gebruik van de NVM modelkoopakte. Controleer deze akte goed en snel want pas na ondertekening is de kooprechtsgeldig en heb je een huis gekocht. Als koper heb je na ondertekening en ontvangst van de akte nog 3 dagen wettelijke bedenktijd.
Het bovenstaande is een korte samenvatting wat er ongeveer komt kijken bij de koop van een huis of appartement. Elke situatie is anders en vergt een bepaalde manier van aanpak en bijpassende strategie. Wil je hierin een optimale ondersteuning? Laat je dan bijstaan door een gecertificeerde NVM aankoopmakelaar.